"Incercam sa scutim de inca un an de suferinta cea mai mare parte a populatiei", a explicat liderul PNL, Crin Antonescu, subliniind ca declansarea procedurii de suspendare “nu este un moft”.
Liderii USL au anuntat inca din 16 noiembrie ca intentioneaza sa-l suspende pe seful statului, caruia ii reproseaza declaratiile facute in cursul aceleiasi zile la postul public de radio. "Indiferent care este rezultatul la Curtea Constitutionala, bani nu exista. Daca ar exista, s-ar plati", a spus Basescu, referindu-se la legea care prevede inghetarea pensiilor si salariilor in anul 2012 si care a fost contestata de opozitie la Curtea Constitutionala.
Potrivit Opozitiei, prin aceste declaratii, presedintele “anunta explicit refuzul sau de a aplica legea care prevede indexarea anuala a pensiilor, precum si hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori si alti bugetari (decizii date in aplicarea legii promulgate chiar de catre domnia sa!). Acest refuz va persista chiar si dupa o eventuala pronuntare a Curtii Constitutionale in sensul obligativitatii aplicarii respectivelor legi".
Pentru ca seful statului sa poate fi suspendat din functie, este necesar votul a jumatate plus 1 din numarul total al senatorilor si deputatilor. In cazul in care suspendarea este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.
In acest moment, USL-ul detine insa doar 218 voturi, iar pentru a-l suspenda pe Basescu, Opozitia ar mai avea nevoie de inca 17 voturi. Pentru a le obtine, liderii USL ar trebui sa convinga ori toti parlamentarii din grupul minoritatilor, care sunt exact 17, sau sa incerce sa mai smulga voturi de la formatiunile din coalitia de guvernare.
Ce zic analistii
In acest context, parerile exprimate de analistii politici privind demersul Opozitiei au fost extrem de impartite. In timp ce Bogdan Chireac considera ca USL are ceva sanse sa atraga de partea sa numarul necesar de parlamentari, Cristian Tudor Popescu afirma ca initiativa Opozitiei este destinata esecului si ca nu-i va aduce beneficii in ceea ce priveste cota de popularitate. Ceva mai nuantat, Mugur Ciuvica a afirmat ca, desi este sceptic cu privire la sansele de reusita ale demersului USL, acesta nu este in van. El a explicat ca, din reactia apropiatilor PDL, rezulta ca cea mai mare frica a lui Traian Basescu este legata de o posibila suspendare si ca este normal ca Opozitia sa loveasca acolo unde pe presedinte il doare cel mai tare. Ciuvica a aratat totodata ca frica presedintelui este lesne de inteles, in conditiile in care, daca s-ar ajunge intr-adevar la referendum, populatia s-ar exprima intr-o majoritate covarsitoare in favoarea suspendarii sale, fapt ilustrat de sondajele de opinie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu