Brandul turistic al României va fi promovat în viitor şi prin imaginea celui mai bun pugilist român din prezent, Lucian Bute, campion mondial IBF la categoria supermijlocie, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.
Pentru ca ministerul condus de Elena Udrea să justifice milioanele de euro cheltuite pentru gala lui Bute, începând de joi seara pe site-uri oficiale a început o campanie de dezinformare crasă a românilor. Din păcate, numele unui mare sportiv este folosit electoral de către PDL şi de către alte persoane. Campionul mondial Doroftei nu a fost invitat, Borcea şi Becali, da.
De la 50 la 400 de milioane de telespectatori!
Oficialii ministerului condus de Elena Udrea şi ministresa în persoană au avansat iniţial o audienţă a meciului Bute-Mendi estimată la 50 de milioane de telespectatori. După ce mai multe organe de presă, inclusiv unul de specialitate, "Gazeta Sporturilor", au demonstrat că estimarea este bine "umflată" şi că numărul de canale care transmit meciul este de 8, şi nu 50 cum s-a anunţat, organizatorii au plusat, anunţând nici mai mult, nici main puţin decât o audienţă şi mai mare.
Pe site-ul Federaţiei Române de Box şi pe site-ul (anunţat ca fiind cel oficial) lucian-bute.ro apar unele informaţii de-a dreptul halucinante. Vă prezentăm un fragment - acesta este identic pe ambele site-uri - din text prin care românii sunt informaţi privind transmisiile meciului din 9 iulie şi audienţa estimată: "În România, ProTv, la televiziune, şi Radio România vor transmite în exclusivitate gala. În Statele Unite si Canada, Showtime şi TVA au drepturile de a o difuza, cu specificaţia că TVA va transmite în sistemul "pay-per-view". În Franţa, Orange Television a obţinut drepturile de transmisie. Partida se va vedea în peste 80 de ţări audienţa estimată fiind de 400 de milioane de telespectatori, Europa, Asia şi America de Nord fiind acoperite aproape integral. Bute - Mendy se va vedea în Anglia, Germania, Spania, Italia, Philipine, Mexic, Argentina, Rusia, Ucraina, Thailanda, etc.Ca şi comparaţie, meciul Wladimir Klitschko – David Haye a fost urmărit de 500 de milioane de telespectatori".
Mai tare decât "Armstrong-Contador " în 2009 şi Super Bowl în 2011
Estimarea unei audienţe de 400 de milioane de telespectatori este mai mult decât halucinantă şi fantezistă. Când s-a avansat această cifră, nimeni nu s-a gândit că există termeni de comparaţie. În SUA, a 45-a finală a campionatului de fotbal (nu soccer - n.a.), cea mai populară competiţie de pe continentul american, a avut o audienţă-record în februarie 2011, de 111 milioane de telespectatori, pe cunoscutul post de televiziune Fox. Orice novice ştie că nu poate exista vreo comparaţie între Super Bowl şi un meci de centură IBF indiferent cine sunt protagoniştii.
Un alt eveniment sportiv care iarăşi nu poate fi comparat cu gala de la Bucureşti, Turul Franţei, a avut audienţa-record pe prestigiosul canal Eurosport, la etapa a 15-a din 2009, etapă montană "criminală", în care se decidea lupta pentru tricoul galben între Alberto Contador şi Lance Armstrong. Etapa a fost urmărită în peste 60 de ţări, în direct, de 2,8 milioane de telespectatori.
O medie între 4 şi 500 de milioane de telespectatori s-a înregistrat la sferturile de finală şi la semifinalele Campionatului Mondial de fotbal din 2010, iarăşi o competiţie care nu suferă vreo comparaţie cu gala de la Romexpo.
În sfârşit, evenimentul mondial al anului 2011, căsătoria dintre prinţul William şi Kate Middleton, a avut pe BBC 1 şi BBC News Chanel o audienţă maximă de 19,2 milioane de telespectatori, iar un alt post cu greutate, ITV 1, o audienţă maximă de 5,9 milioane de telespectatori. Pe teritoriul SUA, audienţa maximă a fost de 23 de milioane de telespectatori.
Hop şi Udrea pe blogul propriu
Informaţii "preţioase" de ultimă oră apar şi pe blogul Elenei Udrea. Iată ce am găsit aici: "Gala de box «Campion pentru România» este, cred eu, cel mai important eveniment sportiv din ţară al ultimilor ani. Spun asta luând în calcul atât magnitudinea evenimentului sportiv, cât şi mediatizarea de care se bucură. Eu nu ştiu ca până acum să mai fi existat o gală de box sau măcar un meci de fotbal în România care să fie preluate de ESPN, Show Time sau HBO".
Se minte şi în privinţa televiziunilor
Ceea ce ne spune Elena Udrea este natură SF (ca să nu utilizăm vreun alt termen din popor). Toate canalele ce ţin de reţeaua ESPN nu au programată nici măcar vreo înregistrare a meciului (că se va prezenta rezultatul la rubricile de ştiri, nu este echivalent cu "preluare"), iar HBO şi ShowTime transmit alte gale de box. Şi pe cele două site-uri amintite mai sus se pomeneşte de ShowTime, deci tot o dezinformare.
Ceva mai corect este însă site-ul Interbox, clubul de care aparţine Bute. Aici ni se spune că în Canada se transmite de către Canal Indigo (din reţeaua TVA), Bell Tele şi Shaw (care este cu totul altceva decât mult mai cunoscut ShowTime) în sistem "pay-per-view", adică cine vrea să vadă (doar) două dintre meciurile galei plăteşte 59,59 dolari canadieni, acelaşi preţ fiind şi pentru cei care vor să cumpere meciurile înregistrate. Şi pe site-ul Interbox ni se spune povestea cu televizarea în 80 de ţări, dar cu o doză de bun-simţ se precizează că transmisiile sunt fie directe, fie înregistrări, iar despre vreo audienţă estimată, nici vorbă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu