Şansă neaşteptată pentru mişcarea Occupy România: arestarea participanţilor de către jandarmi
Mişcarea Occupy România a pornit mai mult decât modest, participanţii la protestele împtriva sărăciei şi globalizării nedepăşind până acum câteva zeci de participanţi. Grupul modest ca număr de protestatari este depăşit de fiecare dată de numărul jandarmilor, iar trecătorii pe lângă Banca Naţională a României se amuză în fiecare zi să-i vadă pe aceşti idealişti strigând lozinci.
Astăzi însă, arestarea protestatarilor care s-au mutat în Piaţa Universităţii le dă o şansă nesperată la publicitate şi promovare gratuită. Dintr-un calcul greşit, Jandarmeria a intervenit în forţă, o mişcare care dă forţă oricărei mişcări de protest, oricât de modestă iniţial.
Prin aportul adus fără voia lor de jandarmi, Occupy România ar putea ajunge şi în presa internaţională şi ar putea să dea naştere unui val de simpatie care, pe cont propriu, părea imposibil de realizat.
Motivul oficial al ridicării cu dubele a protestatrilor a fost că acţiunea nu era autorizată, nefiind primită aprobare din partea Primăriei Capitalei.
Mai mulţi participanţi au fost ridicaţi în cursul zilei de jandarmi, iar unii dintre ei, care s-au opus, au fost luaţi cu forţa şi duşi la cele două dube de jandarmi prezente la faţa locului. Ulterior, ei au fost duşi la Secţia 1 Poliţie.
Acţiunea a fost organizată pentru a marca Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, sărbătorită în 10 decembrie, astfel de evenimente fiind desfăşurate în oraşe din diverse ţări, în cadrul mişcării Occupy.
Unul dintre elementele care ne definește pe noi ca o comunitate globală și care ne unește fără a ține cont de trăsăturile biologice și sociale care ne diferențiază, este o zi comună, pe care o împărtășim cu toții – Ziua Mondială a Drepturilor Omului. În urmă cu 63 de ani, la 10 decembrie a fost adoptată Declarația universală a drepturilor omului. În această zi sărbătorim libertatea și egalitatea în drepturi, dobândite încă din primele secunde ale vieții.
Anul 2011 a fost poate chiar un an de răscruce pentru revendicarea drepturilor și libertăților omului și respectarea acestora. Milioane de oameni, din toate colțurile lumii – de la New York la Cairo, din Tunisia la Madrid si Bucuresti – au ieșit în stradă și au cerut schimbarea. Cei mai mulți au ales să se facă auziți prin intermediul oricărei surse de mass-media și rețele de socializare, precum Twitter sau Facebook, pentru a-și declara drepturile și pentru a impune respectarea acestora.
Ziua Mondială a Drepturilor Omului este o zi în care oamenii trebuie să reflecte asupra sensului, necesității și importanței de a se bucura de drepturile lor umane. Din acest punct de vedere, această zi este si o observație globală, nu numai o sărbătoare publică.
La New York și Geneva, pe 9 decembrie se vor desfășura evenimente care vor celebra munca susținătorilor drepturilor omului și se va face o analiză asupra rolului crucial pe care îl are mass-media în schimbările care au loc în politica și societatea modernă.
Astfel, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, va susține pe 9 decembrie, o conferință de presă la New York, în care va răspunde la întrebările adresate de utilizatorii rețelelor de socializare.
De asemenea, Comisarul adjunct pentru Drepturile Omului, Kyung-WHA Kang, va modera la Geneva evenimentul Social Media and Human Rights.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu