Avântul mediatic și politic al PD-ului din 2004 (acum PDL) a făcut ca întreg procesul intern de selecție a cadrelor să fie unul deficitar. Întrucât profesionalismul nu este o variabilă care poate fi luată în calcul, timpul scurt fiind una dintre cauzele multiple, Partidul Democrat Liberal a recurs direct la două modalități de umplere a administrației centrale, respectiv locale.
„Mare lucru nu este de spus pentru că PD-L selecteaza candidați după criterii ne-transparente și ne-profesionale. E vorba, efectiv, de decizia unui grup restrâns de lideri care selectează, de regulă, din interiorul unei clientele politice.”
Prima dintre ele este importul de cadre care s-a făcut pe cel puțin două paliere – cumpărarea lor prin instalarea în funcții cheie, evident bine plătite, și, cel de al doilea palier, prin șantaj direct cu amenințarea cătușelor prin conservarea imunității.
Cea de a doua modalitate este aceea de promovare masivă a unor persoane a căror capacitate de a performa este nulă. Evocăm aici cazul recent al lui Silviu Bian , fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), Menționăm aici și așa zisa lista Macovei de demascare și revocare a corupților din guvernul Boc. S-a vorbit de un număr de 100 de persoane cu probleme de imagine, unii chiar avanseaza un număr de 200 de indivizi suspecți de corupție. Putem, desigur, inainta o proiecție la nivel central – Guvern (Ministere Agenții/Autorități) – adică un număr de 25% din lista lui Macovei ar duce practic la decapitarea totală a structurilor centrale.
Aducem în discuție, legat de lista lui Macovei, și evenimentele recente legate de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, (ANRP). Episodul Baciu a început să preia din inerția bulgărelui de zăpadă antrenând și demisia sefei instituției respective, Crinuța Dumitrean.
Poate pentru unii exită o legătură strânsă între cele două evenimente, însă până la proba contrarie nu este decât o demise ordonata de la centru.
Ulterior demisiei președintelui ANRP, la o luna distanță, pe 1 noiembrie 2011 un alt vicepreședinte al autorității, Catalin Teodorescu demisioneaza. Oricum existau zvonuri, pe surse, conform cărora Teodorescu își înaintase deja demisia însă i se refuzase. Mai mult decât atât, primul ministru Emil Boc, are probleme în a numi alți vicepreședinți în locul celor doi – Baciu, respectiv Teodorescu. În același timp, există zvonuri că și ultimul vicepreședinte, Cristian Sebastian Mihai, este pe făraș. Să fie oare de vină frica și antipatia față de fostul procuror DIICOT, Dorina Danielescu, actualul președinte al ANRP?
Ciudat este faptul că Partidul Democrat Liberal nu a găsit un membru de partid, cu vechime, suficient de profesionist in ciordeala, calat pe teme juridice, dreptul omului, drept internațional (și lista poate continua), repetăm membru de partid, pentru înlocuirea președintelui ANRP.
Soluția celor de la PDL, respectiv a premierului Emil Boc, regăsindu-se în persoana unui fost procuror-sef al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi, ulterior, în perioada martie-mai 2010, procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, doamna Dorina Danielescu, non-membru PDL!!! dar simpatizanta din culise.
Acum, dacă ne aplecăm și asupra smecheriei legislative a lui Cezar Preda, prin care SRI capătă noi atribuţii în sfera cercetării penale, înfiinţându-se organele de cercetare penală speciale ale SRI, coroborat cu aspectele de la ANRP, nu ne putem întreba decât dacă ne îndreptăm spre un stat polițienesc? Vor fi iarăși dușmani ai poporului?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu